Aer Conditionat Vortex VAI-A12ASWM – Review si Instalare

Fiind vara iar aerul din casa cat si cel de afara este irespirabil, temperaturile au depasit deja 35 grade Celsius m-am hotarat sa instalez un aer conditionat. M-am orientat catre acest model, Vortex VAI-A12ASWM (inlocuit de Vortex VAI-A12FC model 2016), de capacitate 12000 BTU, clasa de consum A++, cu motor de tip inverter.

In oferta emag a avut inca are cel mai mic pret dar putem gasii si alternative ca de ex: HeinnerBEKO, AUX Gree sau Star Light de asemenea foarte bune in gama de pret redus. Acesta a fost livrat a 2-a zi, cu transport gratuit, garantie si kitul de instalare inclus in pret. Vezi aici preturi actualizate pt. 2017 !

VAI-A12ASWM_exterior_1 politicos.ro
Vortex VAI-A12ASWM unitate exterioara
Am dorit un aparat de aer conditionat cu putere mare de racire, l-am ales pe acesta de 12000 BTU, fiind pozitionat in holul apartamentului meu cu 2 camere, in acest mod aerul rece se  distribuie in dormitor si sufragerie, acolo unde vara termometrul indica o temperatura de peste 32 de grade Celsius. Fiind asezat in holul dintre camere, il putem tine pornit chiar si pe parcursul noptii, in modul Sleep, fara sa provoace probleme de sanatate si fara sa faca zgomot prea mare, unitatea interioara ajungand undeva la 42 (dB).
Unitatea exterioara masoara 760 x 540 x 260 milimetri, culoare alba, cu o greutate de aproximativ 30Kg iar la interior gasim un compresor Toshiba care are o fiabilitate foarte buna.

 

VAI-A12ASWM_interior_1 politicos.ro

Vortex VAI-A12ASWM unitate interioara
Unitatea interioara masoara 880 x 286 x 205 milimetri, de culoare alba, aproximativ 9 Kg care se va monta pe peretele interior. Avand kitul de instalare inclus in pret, cu o lungime de aproximativ 3 metri, iar odata ce am primit pachetul, poti sa contactezi o firma care se ocupa cu instalarea aparatelor de aer conditionat pentru sau putem achizitiona un pachet de instalare cu programare intre 5 si 15 zile lucratoare, pentru a-l pune in functiune. Timpul mediu de instalare fiind de doua sau trei ore in functie de lungimea traseului frigorific. Aceasta are motor rotativ si un afisaj tip LED, care indica temperatura selectata cu ajutorul telecomenzii, precum si functia aleasa: racire, incalzire, dezumidificare sau recirculare.

In kitul de instalare, gasim inclus traseul frigorific, compus din doua tevi de cupru izolate cu un burete special, furtunul de evacuare al condensului de la unitatea interioara, 4 inele de cauciuc pentru reducerea vibratiilor, care se monteaza sub unitatea externa, un mastic pentru astuparea gaurii din perete, o banda rezistenta la razele ultraviolete pentru a proteja izolatia conductelor si un suport de plastic pentru mascarea orificiului prin care ies tevile din interior spre exterior. De asemenea este inclus si cordonul electric de alimentare de la priza dar si un cablu care alimenteaza si comanda unitatea externa.

Vortex VAI-A12ASWM Telecomanda 1 politicos.roVortex VAI-A12ASWM telecomanda
In pachet avem si telecomanda inclusa, aceasta vine cu un set de baterii AAA. In cazul in care o pierdem, o putem inlocui cu un alt model universal sau actionam manual unitatea interioara, operatie destul de costisitoare.

 

 

La instalare cat si in timpul exploatarii, e bine sa avem in vedere:

 • in cazul in care cordonul aparatului nu ajunge avem nevoie de un prelungitor sau de un circuit cu un stecher si o priza cu impamantare;
 • distanta fata de tavan, a unitatii interioare sa fie de cel putin 15 cm, asa cum scrie si in manual;
 • NU vom scoate aparatul direct din priza, il vom oprii numai din telecomanda, deoarece dureaza  cateva minute pana ce efectueaza un ciclu de curatare a unitatii interioare si scurgerea condensului;
 • echipa de instalare, va testa obligatoriu circuitul frigorific cu pompa vid din dotare cu o durata de minim 15 minute.

Modelul ales, marca VORTX foloseste tehnologia tip inverter, ce ajuta la un consum redus de energie electrica. Aparatul de aer conditionat Vortex VAI-A12ASWM poate face fata cu usurinta suprafetelor care au pana la 50-70 metri patrati ca spatiu, de aceea este ideal pentru apartamentele cu 2 – 3 camere, dar si pentru cine locuieste la casa.

Consumul de energie electrica pentru acesta unitate de aer conditionat, fiind model inverter, variaza intre 300 si 700 de wati/ora pentru o temperatura setata la 26 grade si pe modul ‘turbo‘ putand ajunge si pana la 1200 wati/ora cand setam pragul de jos pentru racire, adica la 16 grade. Asadar pentru o functionare de 12-14 ore pe zi, pretul estimat pentru consumul de energie electrica variaza intre ajunge undeva la 180 100 si 200 lei in plus la factura de electricitate. De asemenea, am masurat si consumul cand unitatea este oprita din telecomanda, adica este in modul de asteptare(stand-by) si avem 13W iar daca suntem plecati o perioada mai mare, este indicat sa scoatem aparatul din priza.

Pentru aparatele de aer conditionat ce includ si un kit de instalare inclus la fel cum este si acest model, alegem „Serviciu de instalare fara kit” iar pentru aparatele de aer conditioant fara kit de instalare inclus alegem „Serviciu de instalare cu kit”

Mauale de utilizare: Telecomanda si Unitate Interna

Vortex VAI-A12ASWM Consum StandBy politicos.roVortex VAI-A12ASWM Consum mediu politicos.roVortex VAI-A12ASWM Conexiuni UI politicos.roVortex VAI-A12ASWM Kit de instalare 2 politicos.ro Vortex VAI-A12ASWM Kit Instalare 1 politicos.ro Vortex VAI-A12ASWM Legaturi UE politicos.ro Vortex VAI-A12ASWM Manual de Utilizare politicos.ro Vortex VAI-A12ASWM panou comanda UE politicos.ro Vortex VAI-A12ASWM Telecomanda politicos.ro Vortex VAI-A12ASWM Unitate Exterioara politicos.ro

 

.

Comenteaza!

Post Author: politicos.ro

 • Salutare,
  caut sa-mi iau si eu unul sau doua AC-uri si zilele astea la Altex sunt la oferta AC-urile de la Vortex. Asta de 12.000 pe care l-ai luat tu e 1800 de lei cu kit de instalare inclus si, pentru doua bucati cumparate, al doilea e la jumate de pret. Asta ar insemna 25 de mil doua bucati. Voiam sa te intreb daca ai avut probleme cu el de anul trecut de cand l-ai instalat.

  • Mars

   Salut,
   Pana acum nu am avut probleme, l-am folosit si pe incalzire, dar nu cand era ger afara. Daca te incadrezi in cei 3m de conducta e ok, altfel se plateste suplimentare cam 100lei/ml

 • Da, ma incadrez. Problema era pe partea de fiabilitate a AC-ului. Tu in ce bani l-ai cumparat? Acum e 1800 de lei la Altex, dupa cum ziceam. Am gasit la scotianul sau asa ceva pe la 1200 dar nu-mi inspira prea multa incredere magazinul.

  • Mars

   Tot cam asa, cum a fost promotia de la Altex.

 • Dorobanțu claudia

  Buna, tocmai ne am.instalat acest model.de aer.
  Desi am citit manualul de utilizare n am reușit sa găsesc o combinație ” sănătoasă” si ” economică” de folosire.
  Menționez că locuim in mansarda unde t pe timpul.zile este doar cu câteva grade mai mică ca afara.
  De exemplu astăzi am avut 33 grade.
  Îmi doresc să mă bucur de răcoarea lui dar sa l folosesc inteligent, astfel încât să nu ne îmbolnăvim si nici factură să vină cu sume de speriat :))
  Mulțumesc

  • Mars

   Salut, in functie de cum este orientata camera, vei avea un consum mai mare sau mai mic. Pentru inceput il poti folosii pe modul cool(nu auto) setat la 28 de grade iar la speed pe auto, se va simtii diferenta fata de 30-33 grade. Nu l-am dat mai jos de 26 niciodata, iar la factura de curent, pentru 10 ore de mers zilnic, cu un consum de 5-600 de Wh ajungi la aprox. 100 de lei pe luna, asta doar pt. aerul conditionat.

 • Marius

  Buna seara! Folosesc un aparat identic cu acesta, insa am o problema cu el. Aparatul este montat intr-o incapere de aproximativ 45 m2, insa nu reuseste sa incalzeasca incaperea, chiar daca temperatura exterioara nu depaseste -10 grade Celsius. Dupa o anumita perioada de functionare ( 1-2 ore ) , aparatul intra in functia „Sleep”, apoi reporneste si nu reuseste sa incalzeasca incaperea la mai mult de 15 grade Celsius. Trebuie sa mentionez ca am pierdut manualul de utilizare al produsului, si mi-ar fi de ajutor un sfat sau eventual, un link catre un manual de utilizare. Va multumesc anticipat!

 • Ktulu

  Salve!
  Eu am unul asemănător, doar că de capacitate mare, Vortex inverter VAI-T24LCBK.
  Întrebare: Ar putea să mă ghideze cineva în a-l face să încălzească? Cum fac asta din telecomandă? Am întors problema pe toate părțile și degeaba. Pare să nu vrea să se mute iconița pe simbolul cu soare (care presupun că e pt. încălzit…?).
  Mulțumesc mult!