Cuptorul electric din bucatarie vs gaze, alegere, instalare si punere in functiune

electric vs gazDe ce sa folosim un cuptor electric in locul unuia clasic pe gaze ? Raspunsul e simplu, pentru cine vrea un control mai bun al temperaturii de coacere dar si eficientizarea timpului de gatiit, atunci ne orientam catre un asttfel de aparat. Bineinteles in alegerea unui anume model, doamnele au prioritate dar nu neaparat, exista si multi barbati care exceleaza in bucatarie. Sa zicem ca dorim o anume prajitura, iar pe reteta avem de ex, 20 min la 150 de grade, acest lucru nu-l putem face usor, decat pe baza gatitului electric.

Cum alegem cuptorul electric?

La cumparare trebuie sa tinem cont de mai mult criterii, in functie de mobila din bucatarie acesta poate fi incorporabil sau independent, designul, dimensiunile, materialul din care este confectionat, clasa energetica si cel mai important, dotarii si functii.

Cuptoarele independente sunt in general de dimensiuni mai mici, se aseamana cu cele cu microunde, dar in pofida dimensinilor reduse, nu se limiteaza la performanta acestora. Daca il folosim rar, doar de cateva ori intr-un an, atunci acesta se poate dovedi folositor la gatit pentru o cantitate mica de mancare. Acesta permite mai multa libertate si este mai usor de instalat.

La cuptoarele incorporabile dimensiunile acestora sunt foarte importante, fata de cele independente, deaorece variaza in functie de fiecare model in parte. In cazul in care mobilierul unde se monteaza cuptorul electric exista deja, trebuie masurata deschiderea si spatiul alocat acestuia, trebuie tinut cont de dimensiuni pentru a nu face modificari ulterioare la mobilier. In cazul in care mobila se face pe comanda, cuptorul trebuie cumparat in prealabil, avand dimensiunile acestuia, montajul va fi precis si se va potrivi cu design-ul mobilierului,

In functie de design, exista doua variante: mobilierul in functie de cuptor sau cuptorul in functie de modelul si culoarea mobilierului. Un finisaj de inox va costa in plus, dar aduna mai usor pete si urme de amprente, necesita o curatare mai deasa.

Materialele din care este realizat cuptorul sunt direct proportionale cu durata de viatza a acestuia, otelul inoxidabil si inoxul sunt cele mai bune materiale folosite, dar exista si inox antiamprenta pentru o curatare mai usoara. La interior acesta are un fel de email lucios, care poate sa fie si tratat termic pentru o rezistenta mai buna.

Clasa energetica este foarte importanta, pentru un consum redus de energie electrica, cea mai des intalnita fiind clasa A sau A+. Pentru a vedea care consuma mai putin, se verifica consumul de Kw pe ora ora inainte de achizitionare, chiar daca fac parte din aceeasi clasa de consum, doua cuptoare pot avea consum diferit.

Pentru o functionalitate mai buna, trebuie sa analizezi cat mai multe modele, pentru ati face idee despre functiile prezente dar si in functie de nevoile si necesitatile fiecaruia. Functia de autocuratare intalnita la majoritatea cuptoarelor electrice incorporabile.

Functia de autocuratare catalitica este cea mai des intalnita, fiind intalnita indeosebi in utilizarea normala. Acest procedeu consta in faptul ca un strat ce captuseste interiorul cuptorului si absoarbe grasimea si mizeria pentru ca aceasta sa fie arsa la temperaturi foarte inalte pe timpul functionarii cuptorului.

Incalzirea dubla: inferioara si superioara ajuta la o coacere mai rapida si ne scuteste de eforul de a intoarce tava, preparatele fiind coapte uniform, dar se pot gasii mai multe preparate simultan.

Alte functii folositoare ar mai fi: grill si rotisor, functia de decongelare, utila pentru aluatul de pizza; functia de ventilare ajuta raspandirea in mod uniform a temperaturii din interiorul cuptorului, astfel preparatele vor iesi perfecte.

Instalarea si punerea in functiune se efectueaza relativ usor, daca este de tip incorporabil se fixeaza cu ajutorul a patru holt suruburi in rama din fata, din spatele usii de deschidere direct in mobilier, iar conexiunea la reteaua electrica se face prin cablul cu stecher, majoritatea le au deja montate, trebuie doar introdus intr-o priza de perete care sa sustina cei 3500W.
Daca are afisaj electronic cu ceas digital si timer, prima data se potriveste ceasul, apoi se poate folosii functia de timer.

Reglajul cuptorului se face prin cele doua butoane, unul pentru temperatura iar altul pentru program in functie de meniul ales pentru gatit.

Functionalitati de luat in vedere:

  • lumina in interior, ca sa vezi cum arata mancarea fara sa deschizi usa
  • ventilator, ajuta la unele preparate
  • temperatura maxima de 250 grade
  • timer, pentru a nu arde mancarea
  • geam demontabil, pentru spalare usoara

 

Cuptor Incorporabil Arctic AROIM24500BC politicos.roCuptor incorporabil Arctic AROIM24500BC

  • Clasa energie A+
  • Curatare catalitica
  • Control mecanic
  • 12 functii
  • Iluminare
  • Izolare buna
  • Consum 0.88KWh
  • Afisaj electronic cu ceas

 

 

 

Cuptor incorporabil Hansa BOEI68162 politicos.roCuptor incorporabil Hansa BOEI68162

  • 8 Functii Grill
  • Clasa energie A
  • Geam protectie in 3 straturi
  • Ventilator convectie
  • Consum 0.79 KWh
  • Control mecanic
  • Inox

 

 

 

 

.

Comenteaza!

Post Author: politicos.ro