Laptop Acer Aspire ES1-131-C273, Dual Core N3050, Intel HD Graphics

Laptop Acer Aspire ES1-131-C273 sideIn acest review, laptopul Acer Aspire ES1-131 este dedicat mediului office si a navigarii pe internet. Dotat cu un procesor Intel Celeron, dual core N3050 pe 16 nanometri si cu o placa grafica integrata, din generatia 8, Intel HD Graphics, 2GB memorie ram DDRL si cu 32GB de stocare pe un chip eMMC, acesta se prezinta cu un consum foarte redus, bateria cu 3 celule facand fata unei utilizarii intre 3 si 5 ore sau chiar si 9-10 ore.
Verifica aici pret actualizat sau aici.

Laptopul vine preinstalat cu windows 8.1, putand face foarte usor upgrade la Windows 10, ultimul build stabil 1511.Vezi aici, cum sa faci un Stick Bootabil UEFI.
Pe partea de video, acesta dispune de o iesire HDMI 1.4, dar si de doua porturi USB, unul generatia 2.0 si altul de 3.0

Mi se pare a fi cel mai bun raport dintre pret si calitate, daca luam in considerare ca display-ul este doar de 11.6 inchi, acesta putand sa inlocuiasa cu usurinta o tableta sau un laptop de dimensiunii mai mari, fiind foarte usor de transportat.

Fata de modelul prezentat, laptopul Acer ES1-131-C452 se diferentiaza doar prin  modulul de wireless, care incorporeaza tehnologia AC, fiind compatibil cu majoritatea routerelor actuale. Acesta putand atinge viteze maxime de 433Mbps.

Laptop Acer Aspire ES1-131 Wireless Speedtest politicos.ro Laptop Acer Aspire ES1-131 Wireless Qualcomm Atheros AR596xx politicos.roPlaca wireless este un Atheros AR956x care suporta standardul b/g/n si se conecteaza in max 72Mbps, iar ca viteaza de download, avem un maxim de 60Mbps si pentru upload am testat 45Mbps, dar tine foarte mult de amplasarea fata de router cat si de cati pereti ne despart.

Laptop Acer Aspire ES1-131 GigabitEthernet politicos.ro Laptop Acer Aspire ES1-131 Ethernet Speedtest politicos.roPlaca de retea integrata este Realtek Gigabit Ethernet, chiar daca in specificatii o avem trecuta de 10/100 dar se pare ca aceasta se descurca chiar si cu un Fiberlink500, viteza maxima pentru download fiind de 500Mbps, dar nu recomand un abonament mai mare de Fiberlink300.

Acer Aspire ES1-131 EMMC Speed CrystalDiskMark Windows 8.1 politicos.ro Acer Aspire ES1-131 EMMC Speed CrystalDiskMark Windows 10 politicos.roSSD-ul integrat, de tip eMMC are o capacitate de 32GB, este cam mica si nu se ofera posibilitatea de upgrade, deoarece memoria Hynix este direct lipita pe placa de baza. Dupa trecerea la Windows10, ne mai raman disponibili aproximativ 5GB.

Recomandarea mea este sa treceti la Windows10, prin formatare totala a memoriei eMMC, in acest fel nu mai putem restaura sistemul orginal Windows8.1, nefiind un impediment tinand cont ca Windows10 este mai rapid. Ca si viteaza de scrie/citire, se comporta mult mai bine ca un HDD normal, dar nu este mai rapid decat un SSD de 128GB normal.

 

Laptop Acer Aspire ES1-131 Cinebench R15 politicos.ro Laptop Acer Aspire ES1-131 PC Mark Score politicos.roAm testat laptopul si in cele doua aplicatii, PC Mark 7 si Cinebench R15 care sunt uzuale in vederea masurari performantei componentelor hardware.

 

 

Verifica aici mai multe specificatii.

Datorita faptului ca vine instalat cu doar 2GB RAM, acestia se pot inlocui cu o placuta DDR3L, de pana la 8GB pentru a putea folosii mai multe aplicatii.

Legat de partea de consum, atunci cand ne uitam la un videoclip 4K, am masurat un maxim de 11Wh iar in starea IDLE, aproximativ 4-5Wh. In mod normal de lucru, se poate considera o medie de 8Wh, ceea ce este foarte ok, fapt si pentru care acumulatorul pe litiu rezista chiar si 9-10 ore.

La partea de multimedia sta binisor, are in dotare o camera web decenta, de 0.3Mpx cat si un microfon directional. Boxele, doua la numar situate in partile lateriale, sunt suficiente pentru a asculta o muzica sau a vedea un film sau serial preferat.

Versiunea de BIOS cu care vine instalat este 1.17 si se poate face update la 1.20, nu ni se ofera prea multe informatii, dar e bine sa-l facem.

 

http://cpuboss.com/cpus/Intel-Celeron-N3050-vs-Intel-Celeron-N2840

Comenteaza!

Post Author: politicos.ro

 • Laur

  Felicitari pentru review (fotografiile si detaliile despre eventuale upgrade-uri sunt extrem de utile). Este un model ce urmeaza sa-l iau pentru sotie (portabilitate ridicata).
  Ciudat este cum de cei de la Acer au renuntat la conectorul Sata (disponibil evident la varianta cu HDD) care ar fi facut posibila instalarea unui SSD.
  Acest mini laptop, cu un upgrade SSD + 8GB ram ar fi fost fenomen (un samsung evo pe rapid mode ar fi facut praf orice model concurent). Am un Asus de 14″ (cu procesor din aceeasi zona) la care am pus SSD + 4gb ram, dar, in materie de laptop, femeile vor tot mai mic. 🙂

  • Mars

   Salut si multumesc pentru apreciere.
   Cred ca cei de la acer au renuntat la conectorul sata pentru a ne forta sa cumparam si alte modele 🙂
   Se poate monta si acel conector sata prin lipirea lui pe placa de baza, dar mai necesita si alte 4 componente SMD, plus ca se pierde garantia in acest caz. Insa biosul nu va putea boota de pe acesta, va fi folosit doar pentru stocare.

   • Laur

    L-am achizitionat. Am instalat Windows 10 pro (formatare) + Office si aplicatiile necesare, rămânând doar 8gb disponibili. Va primi pentru inceput 8gb ram Hyperx si un stick nano de 32gb. Ulterior cred ca voi apela la un service priceput pentru conectorul Sata, pentru a adauga un Ssd mai ieftin pentru stocare. Nu vad un producător sa aducă un mini-laptop perfect (măcar pentru upgrade). Varianta Acer cu hdd nu este pe piata local.