Router Wireless AC Gigabit KAON AR4010 DigiNet – Configurare / Instalare / Review

Incepand cu luna septembrie 2016 un nou model de router gigabit este disponibil in custodie sau in chirie la abonamentele de internet de la operatorul de telecomunicatii complete RCS&RDS. In functie de tipul de abonamentul ales, de exemplu pentru Fiberlink300 acesta costa 5 lei in chirie si gratuit in custodie pentru abonamnetele Fiberlink500 si Fiberlink1000.

Pot spune ca acesta este succesorul vechiului model de la TP-Link WDR3600 care era oferit tot in aceleasi conditii. Diferentele intre cele doua echipamente este noua banda 802.1AC in frecventa de 5Ghz, un hardware NAT stabil cu modul de management prin SNMP / TR-069 si avand un port de voce pentru telefon fix dar si un alt design specific producatorului.
Acesta se clasifica ca fiind un router de clasa AC1200 si anume 867Mbps(multiplu lui 433) in banda AC de 5Ghz plus 300Mbps in banda N  de 2.4Ghz.

Ca sa-l putem configura este necesar sa avem setarile IPV4 de la placa de retea pe fir in modul automat. Dar se poate configura si pe wireless introducand parola default care se afla pe spatele carcasei.

Dupa ce PC-ul sau laptopul isi va seta automat IP-ul la placa de retea il putem accesa de la adresa http://192.168.1.254:8899 folosind ca date de autentificare pentru campul”Account” user si pentru „Password” user.

Pentru usurinta configurarii alegem modul „Wizard” care ne permite setarea modului de operare, a conexiunii la internet, contul PPPoE format dintr-un username si o parola, interfata LAN de retea, timpul, banda pentru interfata Wireless cat si modul de securitate.

Daca vrem sa-l folosim ca un router normal ca mod de operare alegem Gateway, apoi bifam Enable NTP client update, Time zone select va fi GMT+2 Bucharest, la NTP Server lasam ce este selectat implicit.

Pentru LAN Interface Setup se poate seta adresa routerului, nu schimbam nimic si apasam Next catre WAN Interface Setup implicit fiind selectat WAN Acces Type: PPPoE avem de introdus datele de autentificare primite in momentul instalarii la User Name si la Password continuand cu Next.

Ajungem la Wireless Band unde avem setat implicit 2.4G+5G Concurent, apasam Next la Wireless 5Ghz Basic Settings unde putem modifica numele retelei (SSID) in banda de 5Ghz, altceva nu modificam. Apasam Next si ajungem la setarile de securitate, Wireless 5Ghz Security Setup unde alegem o parola de minim 8 caractere la campul Pre-Shared Key.

La fel procedam si pentru banda wireless de 2.4Ghz la Basic Settings apoi la Security Setup. Apasand Finish, routerul se va restarta pentru 15-20 de secunde si suntem avertizati sa nu il repornim si sa nu il scoatem din priza.

Odata configurat acesta va incepe sa functioneze in paramaetrii, ajungand pana la viteza maxima teoretica de 940Mbps pentru abonamentul Fiberlink1000 conectat cu un PC cu dotari hardware ca in specificatiile de pe site-ul RCS-RDS, pe fir iar pe wireless in banda AC depaseste lejer 200Mbps, testul a fost efectuat cu un telefon compatibil cu banda de 5ghz.

De mentionat este este ca antenele nu sunt detasabile deci nu pot fi schimbate. Pentru cine doreste sa-l vada live, acesta se afla expus in magazinele Digi-Store alaturi de un laptop pe care se pot face teste de viteza.

Ca setare suplimentara in modul de configurare, la meniul de Internet, submeniul LAN Interface la campul DHCP Lease Time setarea implicita este de 60 pe care o putem schimba la 3600 daca nu avem foarte multe dispozitive care se conecteaza la retea.

Specificatiile tehnice le putem gasii si pe siteul producatorului, dar le mai enumar odata aici pentru cei interesati:

Standard Wifi:
– IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
– IEEE 802.11 a/n/ac 5GHz

Antena:
– mimo 2×2 (2.4 GHz) + 2×2 (5 GHz)

Rata teoretica de transmisie:
– 2.4GHz : 300Mbps (802.11 n , 40MHz)
– 5GHz : 900Mbps (802.11 ac, canal 80MHz)

Porturi fizice:
– 4 porturi Gigabit (RJ45)
– 1 port Gigabit WAN (RJ45)
– 1 USB 2.0 Port
– 1 WPS (Wi-Fi Protected Setup)
– 1 Port de telefon (RJ11)
– Reset Button
– Power Jack

Dimenisuni fizice:
– L=220mm x l=160mm x h=38mm

Galerie foto si mod de conectare cablu WAN si LAN

Teste de viteza Fiberlink1000, WAN-LAN si WAN-WLAN 2.4Ghz N300, 5ghz AC433

Teste de viteza efectuat cu acest router: KAON AR4010 in spatele unui terminal ONT F625A conectare prin cablu UTP CAT5e:

.

Comenteaza!

Post Author: admin

 • Dragos M

  Salut, are buton de on/off pt wi-fi ? Pe site-ul oficial zice ca ar avea, dar in pozele tale nu vad care ar fi… decat cel de power on/off.

  • Salut, am verifcat si azi, dar nu are buton separat pentru wifi, doar on/off si WPS.

   • Dragos M

    Mersi pt raspuns, da…pe site-ul lor zice la descriere: „One touch WiFi On/Off Button”. O fi o versiune mai noua si au pastrat numele.