Router Wireless AC Gigabit KAON AR4010 DigiNet – Configurare / Instalare / Review

Incepand cu luna septembrie 2016 un nou model de router gigabit este disponibil in custodie sau in chirie la abonamentele de internet de la operatorul de telecomunicatii complete RCS&RDS. In functie de tipul de abonamentul ales, de exemplu pentru Fiberlink300 acesta costa 5 lei in chirie si gratuit in custodie tot in chirie pentru abonamnetele Fiberlink500 si Fiberlink1000, aceasta modificare fiind valabila odata cu micsorarea abonamentelor la internet: Fiberlink 100 a devenit Fiberlink300 pentru 28 de lei, Fiberlink500 redus de la 39 lei la 34 lei si Fiberlink1000 redus de la 45 lei la 39 lei.

KAON AR4010 este succesorul si update-ul vechiului model de la TP-Link WDR3600 care era oferit tot in aceleasi conditii. Diferentele intre cele doua echipamente este noua banda 802.1AC in frecventa de 5Ghz, un hardware NAT stabil cu modul de management prin SNMP / TR-069 si avand un port de voce pentru telefon fix dar si un alt design specific producatorului.
Acesta KAON AR4010 se clasifica ca fiind un router de clasa AC1200 si anume 867 Mbps (multiplul lui 433) in banda wireless AC de 5Ghz plus 300Mbps in banda N de 2.4Ghz.

KAON AR4010 are o carcasa neagra cu design nou impreuna cu doua antene de 3dB dispuse in partile laterale care se pot roti la 180 grade. In cutie vine insotit de un alimentator marca MOSO de 12V cu 1.5A, cablul este de aproximativ 1 metru lungime iar mufa este rotunda dar si alaturi de un cablu de retea pre-mufat la ambele capete cu RJ45 de aproximativ 1.5 metri lungime.

Pe spatele routerului KAON AR4010 mai gasim un buton de pornire/oprire, un buton de reset, buton WPS pentru configurarea automata a retelei wireless, un port USB 2.0 (5V cu 500mA) ce poate alimenta un hard disk portabil sau o imprimanta USB.

KAON AR4010 are 5 porturi Gigabit Ethernet, unul pentru conexiunea la reteaua de internet, denumit WAN si patru porturi pentru reteaua locala, denumite porturi LAN si sunt numerotate de la 1 la 4. Se pot folosi doar porturile LAN de la 1 la 3 pentru a conecta alte PC-uri, switch-uri sau orice alte device-uri, LAN4 este folosit in mod „bridge” pentru conectarea la un IPTV, in zonele unde acest serviciu este activ. In stanga portului Lan1 se afla portul denumit „Phone” care este folosit la conexiunea cu un telefon fix pe cablu telefonic cu mufa RJ11.

KAON AR4010 in partea frontala are led-uri ce semnalizeaza starea acestuia si diverse functii. Led-ul POWER de culoare rosie arata ca este alimentat si pornit, INTERNET se va aprinde verde dupa ce este configurat prin PPPoE.  Portul WAN se aprinde verde in momentul in care se conecteza un cablu utp in portul WAN si are link, Porturile LAN1,2,3 sau 4 se vor aprinde atunci cand avem conexiune fizica intre router si o alta placa de retea, led-urile 5G si 2.4G semnifica activarea functiei WiFi in cele doua benzi wireless, led-ul WPS se aprinde odata la apasara butinului din spate, iar PHONE ramane aprins cand este configurat si un serviciu RDSTEL.

Primul pas ca sa-l putem configura este sa introducem in priza alimentatorul din cutie, apoi introducem mufa de alimentare in spatele routerului KAON AR4010, pornim de la butonul(ON/OFF) din spate, sa fie pe pozitia „1” si asteptam cateva minute sa porneasca.

Apoi conectam cablu UTP din cutie in oricare din portule de LAN, de la 1, 2 sau 3, portul 4 fiind in mod „bridge” si nu se va putea configura pe el. Capatul opus al cablului UTP se introduce in PC sau Laptop in mufa RJ45 de la placa de retea, ne asiguram ca avem driverele instalate.

kaon-ar4010-conectare-retrea-politicos

La calculator, din ‘Local Area Connection’ trebuie sa avem setarile IPV4 de la placa de retea pe fir in modul automat. Dar se poate configura si pe wireless introducand parola default la WiFi care se afla pe spatele carcasei rourerului Kaon AR4010.

configurare-tcp_ip-v4-politicos

Dupa ce PC-ul sau laptopul isi va seta configura automat IP-ul la placa de retea il putem accesa din orice browser (internet explorer, chrome, mozilla, opera, etc) de la adresa http://192.168.1.254:8899 folosind ca date de autentificare pentru campul”Account” user si pentru „Password” user.

KAON AR4010 web address politicos.ro

 

 

Pentru usurinta configurarii alegem modul „Wizard” care ne permite setarea modului de operare, a conexiunii la internet, contul PPPoE format dintr-un username si o parola, interfata LAN de retea, ora locala, banda de frecventa pentru interfata Wireless cat si modul de securitate (recomand WPA2).

KAON AR4010 Setup Wizard politicos.ro

Daca vrem sa-l folosim ca un router normal ca mod de operare alegem Gateway, apoi bifam Enable NTP client update, Time zone select va fi GMT+2 Bucharest, la NTP Server lasam ce este selectat implicit.

KAON AR4010 Operation Mode politicos.ro

KAON AR4010 Time Zone Settings politicos.ro

Pentru LAN Interface Setup se poate seta adresa routerului, nu schimbam nimic si apasam Next catre WAN Interface Setup implicit fiind selectat WAN Acces Type: PPPoE avem de introdus datele de autentificare primite in momentul instalarii la User Name si la Password continuand cu Next.

KAON AR4010 Lan Interface Setup politicos.ro

KAON AR4010 Wan Interface Setup politicos.ro

Ajungem la Wireless Band unde avem setat implicit 2.4G+5G Concurent, apasam Next la Wireless 5Ghz Basic Settings unde putem modifica numele retelei (SSID) in banda de 5Ghz, altceva nu modificam. Apasam Next si ajungem la setarile de securitate, Wireless 5Ghz Security Setup unde alegem o parola de minim 8 caractere la campul Pre-Shared Key.

KAON AR4010 Wireless Band politicos.ro

KAON AR4010 Wireless 5Ghz Basic Settings politicos.ro

KAON AR4010 Wireless 5Ghz Security Setup politicos.ro

La fel procedam si pentru banda wireless de 2.4Ghz la Basic Settings apoi la Security Setup. Apasand Finish, routerul se va restarta pentru 15-20 de secunde si suntem avertizati sa nu il repornim si sa nu il scoatem din priza.

KAON AR4010 Wireless 2.4Ghz Basic Settings politicos.ro

KAON AR4010 Wireless 2.4Ghz Security Settings politicos.ro

Odata configurat acesta va incepe sa functioneze in paramaetrii, ajungand pana la viteza maxima teoretica de 940Mbps pentru abonamentul Fiberlink1000 conectat cu un PC cu dotari hardware ca in specificatiile de pe site-ul RCS-RDS, pe fir iar pe wireless in banda AC depaseste lejer 200-250Mbps, testul a fost efectuat cu un telefon compatibil cu banda AC de 5Ghz.

KAON AR4010 Finish Wizard Wait Boot politicos.ro

De mentionat este este ca antenele nu sunt detasabile deci nu pot fi schimbate. Pentru cine doreste sa-l vada live, acesta se afla expus in magazinele Digi-Store alaturi de un laptop pe care se pot face si teste de viteza pe portalul DIGInet Speedtest.

Ca setare suplimentara in modul de configurare, la meniul de Internet, submeniul LAN Interface la campul DHCP Lease Time setarea implicita este de 60 pe care o putem schimba la 1440, adica odata pe zi, daca nu avem foarte multe dispozitive care se conecteaza la retea.

Specificatiile tehnice le putem gasii si pe siteul producatorului, dar le mai enumar odata aici pentru cei interesati:

Standard Wifi:
– IEEE 802.11 b/g/n 2.4 GHz
– IEEE 802.11 a/n/ac 5GHz

Antena:
– mimo 2×2 (2.4 GHz) + 2×2 (5 GHz)

Rata teoretica de transmisie:
– 2.4GHz : 300Mbps (802.11 n , 40MHz)
– 5GHz : 900Mbps (802.11 ac, canal 80MHz)

Porturi fizice:
– 4 porturi Gigabit (RJ45)
– 1 port Gigabit WAN (RJ45)
– 1 USB 2.0 Port
– 1 WPS (Wi-Fi Protected Setup)
– 1 Port de telefon (RJ11)
– Reset Button
– Power Jack

Dimenisuni fizice:
– L=220mm x l=160mm x h=38mm

Galerie foto si mod de conectare cablu WAN si LAN

Teste de viteza Fiberlink1000, WAN-LAN si WAN-WLAN 2.4Ghz N300, 5ghz AC433

Teste de viteza efectuat cu acest router: KAON AR4010 in spatele unui terminal ONT F625A conectare prin cablu UTP CAT5e:

.

Comenteaza!

Post Author: politicos.ro

 • Dragos M

  Salut, are buton de on/off pt wi-fi ? Pe site-ul oficial zice ca ar avea, dar in pozele tale nu vad care ar fi… decat cel de power on/off.

  • Salut, am verifcat si azi, dar nu are buton separat pentru wifi, doar on/off si WPS.

   • Dragos M

    Mersi pt raspuns, da…pe site-ul lor zice la descriere: „One touch WiFi On/Off Button”. O fi o versiune mai noua si au pastrat numele.

 • Razvann

  Are intrare pe fibra optica sau doar UTP?

  • Salut, are doar UTP.

   • Razvann

    Multumesc.Este inutil atunci.

    • Se poate conecta dupa echipamentul(ONT) de fibra optica intr-un port gigabit ethernet

 • Barbu Marius

  Am intrat in posesia acestui router care nu are intrare pentru fibra optica lam conectat la vechiul router huawei cu intrare pe fibra practic am 2 routere in casa problema e urmatoarea ca nu stiu sa setez si pentru laptop reteaua de 5ghz pe telefon se conecteaza la 5ghz iar laptopul la 2,4 o solutie???

  • Salut, depinde de laptop. Posibil sa nu aiba banda de 5Ghz la wifi

   • Barbu Marius

    Laptop Lenovo IdeaPad 100-15IBD cu procesor Intel® Core™i3-5005U 2.00GHz, 15.6″, 4GB, 1TB, DVD-RW, nVidia GMR-920MX 2GB

    totusi e un model mai nou dar e posibil sa nu aiba banda

    • Asta e placa wireless: Realtek RTL8723BE Wireless LAN 802.11n PCI-E NIC (b/g/n), Bluetooth 4.0 si nu are decat banda 2.4Ghz

     • Barbu Marius

      da am observat ca adaptorul laptoului nu sta decat 58 Mbps cred ca are cel mai prost adaptor

 • Gigi Becali

  Buna ziua, am si eu o problema. Am facut exact cum se specifica in acest ghid insa viteaza mea este ca cea de dinainte sa achizitionez acest router si anume 100mb.si anume din modemul huawei hg 865 intra 1 cablu de net din el vin cu acel cablu in router, din router vin cu un cablu de internet ce intra in pc. degeaba tot 100mb am . desi am fibra optica si in contractul pe care l am refacut acum o luna si umpic cu ei scrie ca am 500 mb fiberlink. in local area connection status scrie ca e 1GB insa pe orice site fac internet test speed nu sare de 90-95MB. ce trebuie sa fac mai exact? am omis ceva de facut la el? va rog sa ma ajutati. multumesc anticipat

  • Salut, verifica sau schimba cablul UTP care vine de la ONT spre routerul KAON, poate are doar 4 fire de accea doar viteza de 100Mbps

 • Ionut Pintilie

  Salut. Am facut setarile merge pe 2.4 dar pe 5 nici nu il vede…nici pe laptop si nici pe telefoane. Mai am o problema…am un smart tv nu merge nici pe 2.4 si nici pe 5. Tin sa specific ca inaintea acestui router am avut un tplink si mergea perfect …mai putin semnalul. Ce este de facut?